8 aandoeningen funest voor het mannelijke seksleven

Je gedachten zijn je meest belangrijke en cruciale seks orgaan. Dit komt doordat je emoties een grote tol nemen op je seksleven en tevens de reden dat 20% van alle erectiestoornissen bij mannen ook zorgen voor emotionele problemen die variƫren van depressie tot faalangst. Hoe zit dat bij de andere 80%? Bij deze gevallen is het vaak een fysieke oorzaak, of een andere fysieke aandoening die zorgt dat de penis niet meer naar behoren functioneert.

Een van de fysieke aandoeningen die kunnen zorgen voor problemen met het verkrijgen van een erectie, is het hebben van een hart- en/of vaatziekte. De gezondheid van je hart is sterk gerelateerd aan je seksuele gezondheid en dit heeft voornamelijk te maken met de bloedsomloop, die cruciaal is voor een erectie. Om deze redenen is het ook maar eens een goed idee om te stoppen met roken en te beginnen met trainen!

Diabetes is een ziekte die erectieproblemen in de hand speelt. Mannen met diabetes hebben een ontzettend hoog risico op een erectiestoornis. Dit komt door het feit dat diabetes zowel de bloedvaten als de zenuwen kan aantasten die belangrijk zijn voor het krijgen en vasthouden van een erectie van de penis. Mannen met diabetes krijgen doorgaans vijftien jaar eerder problemen met de erectie dan mannen die geen diabetes hebben en toch een erectiestoornis krijgen. Hiertegenover staat wel dat de behandeling van diabetes gepaard gaat met bepaalde medicatie en het aannemen van een gezonde levensstijl, methoden die vaak ook bij de behandeling van een erectiestoornis worden toegepast.

Over de aandoening obesitas is nog niet zeer veel bekend, maar deze fysieke aandoening kan een psychologische oorzaak worden voor erectiestoornissen, vanwege een vertekend zelfbeeld en lage zelfvertrouwen. Maar obesitas zorgt ook voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes. Als laatste wordt obesitas vaak gelinkt aan lage levels van testosteron, een onmisbaar hormoon voor de man als het gaat om het krijgen van een erectie.

Een hoog percentage aan mannen met een depressie hebben ook last van erectieproblemen, maar het is vaak lastig om te achterhalen welke van de twee nou de oorzaak is en welke het gevolg. Depressie kan funest zijn voor je seksuele gezondheid, omdat het kan lijden tot een gebrek aan interesse en een gebrek aan energie voor seks. Behandeling voor depressie kan ertoe lijden dat er nieuwe interesse in seks wordt gevonden, maar antidepressiva zorgen er weer voor dat de erectiestoornis kan verslechteren.

Het Mount Sinai Medical Center in New York City heeft onderzocht dat mannen met een erectiestoornis een verhoogd risico lopen op slaapapneu, een aandoening die een ontzettend hard gesnurk en slechte nachtrust tot gevolgd heeft, waardoor je overdag moe bent. De abnormale periodes van ademen tijdens de slaap heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en chronische vermoeidheid tot gevolg. Het behandelen van slaap-apneu met ademhalingstechnieken kan ook positieve effecten hebben op de erectiestoornis.